Facebook wyświetlił ci TĘ wiadomość? Uważaj!

Facebook wyświetlił ci TĘ wiadomość? Uważaj!

Logowanie przez Facebooka stało się bardzo popularnym sposobem autoryzacji. Niestety, równie chętnie z tej metody korzystają złośliwe aplikacje. W wielu przypadkach nieostrożne udostępnienie swojego konta może spowodować jego permanentne zablokowanie! Ostatnio Facebook ostrzegł swoich użytkowników, którzy narazili się na ryzykowne logowanie.

Meta stara się działać profilaktycznie i na bieżąco zwalczać zagrożenie dotyczące prywatności. W 2021 roku specjaliści mieli zidentyfikować i uniemożliwić cyberprzestępstwa ponad 400 aplikacjom. Wśród nich znalazły się zarówno całkowicie fejkowe narzędzia, jak i takie, które pozorowały swoją użyteczność – usługi VPN, opcje edycji zdjęć i filmów video czy też programy analityczne.

Komunikat o potencjalnym logowaniu z zagrożonej aplikacji należy potraktować poważnie i podjąć natychmiastowe działania. Przede wszystkim zmienić hasła, uruchomić dwuskładnikowe uwierzytelnianie oraz wylogować się ze wszystkich dotychczasowych urządzeń oraz odpiąć konto Facebooka od serwisów, które umożliwiały tę formę logowania do swoich usług. 

Źródło: Tabletowo.pl

Maciej Biegajewski

Dodaj komentarz

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze artykuły